Leden maken de waterkanten van het meer schoon

zaterdag 21 mei 2022
Deleted Page Type Composer Form Element (Block ID %s)

De Wilde Vaart en Zeeverkenners hebben op 21 mei 2022 deelgenomen aan de Week van het Drijfvuil van de pettyfoundation. Onze leden zijn gezamelijk het water op gegaan met hun zeilboten om drijvend vuil aan de waterkant van het meer op te ruimen. Ook Kanovereniging de Vuten uit Kropswolde deed mee aan de actie.

Tijdes het varen hebben de scouts al wrikkend de waterkant opgeschoond. Wrikken is een slag met een speciale riem waarmee de boot vooruit gaat.

Over de pettyfoundation

De pettyfoundation is een stichting uit Groningen die zich wereldwijd inzet voor het opruimen van zwerfvuil. Ze hebben meerdere projecten gedaan in Groningen, Brazilië, Bonaire en Zuid-Afrika. Het doel van de stichting is mensen duidelijk maken wat de gevolgen zijn van plastic vervuiling om ze daarmee te motiveren om zelf aan de slag te gaan tegen plastic afval. Het bijzondere van de stichting is dat ze vaak samenwerken met lokale kunstenaars om van het gevonden afval kunstwerken te maken.

Over de actie

Tijdens de week van het drijfvuil worden verenigingen, scholen en particulieren door de provincies Groningen en Drenthe gevraagd om mee te helpen met het opruimen van de waterkanten. Een school in de stad Groningen heeft een boot gemaakt van zwerfvuil, verder zijn veel mensen op zoek gegaan naar zwerfvuil.

De omgeving

De scouts hebben gezamenlijk een deel van de waterkant van het Drentse gedeelte van het zuilaardermeer schoongemaakt. Vanwege het broedseizoen konden we niet overal bij komen. Wij willen de broedende vogels natuurlijk niet verstoren. Het zuidlaardermeergebied is een Natura 2000 gebied, er zijn een hoop dieren te vinden waar dit afval slecht voor is. Dieren zijn slecht in het herkennen van afval en denken makkelijk dat dit eten is. Verder helpt deze schoonmaakactie bij het leren over duurzaamheid.

 

Foto's

Aanmelden